Creșterea păsărilor ouătoare

În valea Gyermely creșterea animalelor a devenit o tradiție istorică.

 

La formarea fostei cooperative, bovinele și porcii au fost speciile de animale care au condus la continuarea producției de furaje. Sistemul de stabilire a prețurilor din acel moment, a oferit un venit considerabil mai mare din vânzarea animalelor decât din vânzarea directă a porumbului, grâului și orzului. Creșterea profitului din cultivarea plantelor și necesitățile mari ale forței de muncă în creșterea bovinelor și a porcilor au sporit interesul pentru creșterea păsărilor, care au fost mereu populare în fermele rurale din trecut. Prin creşterea păsărilor, pe aceleaşi grajduri stabile, cu o forță de muncă mai mică, s-a putu ajunge la venituri de două sau chiar şi de trei ori mai mari, decât prin creșterea animalelor tradiționale. Inițial, cooperativa s-a ocupat de îngrășarea puilor boiler, iar mai târziu a păstrat găinile ouătoare. Piața de ouă a fost imprevizibilă la sfârșitul anilor șaizeci. Uneori, prețurile creşteau brusc din cauza lipsei de ouă, iar în alte ocazii, producătorii puteau să câştige doar jumătate sau două treimi din costurile de producție din cauza dificultăților de stocare a excesului. În timp ce conducerea cooperativei încerca să găsească o soluție pentru vânzarea ouălelor în mod constant și la un preț bun, s-a născut ideea de a produce paste făinoase. După inaugurarea fabricii de paste, cea mai importantă sarcină a secţiei de păsări ouătoare a fost de a furniza fabricii ouă proaspete de bună calitate. Numărul găinilor a crescut în paralel cu dezvoltarea fabricii de paste făinoase. În prezent, există suficient spațiu pentru a creşte 540.000 găini ouătoare în trei spatii separate, într-un total de 8 hambare cu dimensiuni diferite. Spațiile respectă normele UE obligatorii introduse în anul 2012 și sunt echipate cu accesorii care servesc confortul găinilor (bara de stat, cuiburi, spaţiu pentru a scormoni și pile pentru unghii). Compania a investit miliarde de HUF, în construirea unor grajduri noi, de dimensiuni mari, în conformitate cu reglementările privind bunăstarea animalelor. În grajduri, au fost instalate sistemele de hrănire, apă, ventilație, îngrășăminte și colectarea de ouă complet automatizate, astfel necesarul de forță de muncă a devenit mult mai mic, decât era înainte de dezvoltare.

baromfi 1baromfi 2

Ouăle sunt trimise pe o bandă de transportare, la mașinile de clasificare și ambalare. După verificarea cu lampa, clasificarea în funcție de greutate şi marcare în funcție de specificații, ouăle sunt ambalate şi trimise la unitățile de vânzare sau la fabricile de paste făinoase, ca materii prime. Divizia de găini ouătoare, produce 140 de milioane de ouă anual, dintre care 90 de milioane sunt livrate la fabricile de paste, în timp ce restul sunt vândute utilizatorilor industriali și comercianților, ambalate în funcție de cerințele clienților noștri. Asociaţia cumpără pui foarte tineri și ii cresc până devin găini ouătoare. Creșterea se face într-o unitate extrem de modernă, cu o capacitate de 200.000 de pui. Această capacitate de creștere, permite asociaţiei să crească pui şi pentru altcineva. Producția de ouă de calitate se bazează pe creșterea atentă și profesională a puilor.

Cel mai mare cost de creștere a animalelor este furajul folosit pentru hrănirea lor. Nevoile mixte de hrană ale creşterii animalelor sunt asigurate de noua fabrică de furaje, deschisă în 2017, condusă de Gyermelyi Tojás Kft., şi se folosesc în principiu materii prime proprii. Achiziția de materii prime, stocarea, noile technologii şi sistemul de asigurare a calității garantează, că tipurile de furaje produse satisfac în totalitate cererile de animale, iar prețurile lor favorabile asigură un profit producției.

baromfi 3