Morărit

Materiile prime cele mai importante din fabricaţia de paste făinoase sunt făina de paste şi ouăle. Ambele influenţează definitoriu calitatea produsului.
Ouăle proaspete au fost produse încă de la început la Gyermely, însă morăritul a început abia în 1989. 01Moara veche, având o capacitate zilnică de 120 de tone, a măcinat grâul cu maşini maghiare. De la înfiinţarea uzinei, avem ca scop producerea unei făini de calitate superioară, iar cei 25 de ani de muncă consecventă şi-au adus rodul: deservim cu făină de calitate ireproşabilă fabrica de paste făinoase şi partenerii noştri din ramura de panificaţie.
Colaborarea dintre Institutul de Cercetări Agricole al Academiei de Ştiinţe Maghiare şi Grupul de firme Gyermely este foarte importantă în privinţa aprovizionării morii cu materii prime, deoarece calitatea făinii depinde în primul rând de calitatea grâului. Făină de calitate uniform superioară poate fi produsă numai din grâu sănătos, curat, corect depozitat şi cu proprietăţi bune pentru panificaţie. Acest lucru nu e chiar atât de simplu. Institutul din Martonvásár recomandă din propriul sortiment soiuri corespunzătoare, cu conţinut mare de gluten şi asigură sămânţă de grad superior. Secţia de cultivare a plantelor a întreprinderii înmulţeşte aceste seminţe şi le procesează în uzina sa de seminţe. Moara aprovizionează cu semințe sigilate cei 250 de producători care fac parte din sistemul de producţie. Prin urmare, gospodarii produc grâul - conform tehnologiei recomandate de noi - din seminţe controlate, la recoltare grâul este sortat, apoi depozitat separat pe clase de calitate. La sediul central, în ultimii 25 de ani s-a construit un spaţiu de depozitare modern, adecvat pentru 90.000 de tone de grâu. Fiecare magazie de grâu dispune de o linie de curăţare, ceea ce reprezintă condiţia păstrării bunei calităţi. Moara se străduieşte să asigure necesarul anual de grâu din producţia partenerilor. După recoltare se întocmeşte harta de grâu, care conţine parametrii mai importanţi ai grâului înmagazinat în depozite proprii şi în depozitele producătorilor. Pe baza acestor informaţii, diferitele stocuri pot fi amestecate planificat, astfel încât calitatea făinii să fie constantă pe parcursul anului.
02Din 2013, la sediul din Gyermely măcinarea are loc în două mori.
Capacitatea morii I - atinsă după reconstrucţia din 2001 - este de 300 de tone/zi de grâu moale. Moara II, intrată în producţie în 2013, este capabilă să măcine 200 de tone/zi de grâu moale, respectiv 150 de tone/zi de grâu dur. În Ungaria, aceste mori sunt considerate mori mari de mărime optimă. Cele două uzine macină anual 130.000 de tone de grâu, care - datorită tehnologiei speciale - sunt apte să producă 30-32% făină de paste, în funcţie de calitatea grâului moale. Grâul dur, asemenea grâului moale, este supravegheat de către întreprindere, începând de la sămânţă. Moara II asigură cu randament bun un griş dur de calitate pentru pastele din grâu dur Vita Pasta fabricate de noi. Măcinarea este supravegheată de computer, astfel necesarul de forţă de muncă al uzinelor este minim. Datorită dispozitivelor eficiente de filtrarea aerului uzat, morăritul de la Gyermely afectează foarte puțin mediul înconjurător. Tehnologia elveţiană Bühler aplicată este igienică, fiabilă şi economică.
Gyermely Zrt. produce făină de paste, făină fină, făină de pâine, făină intermediară, făină de patiserie, griş, germeni de grâu şi griş de grâu dur, produsele fiind destinate producătorilor de paste făinoase şi brutăriilor. Produsele se livrează vrac, în saci, respectiv în unităţi de ambalaj familiale, destinate consumatorilor mici. Tărâţa obţinută pe parcursul măcinării se transportă fie vrac, fie ambalată în saci către producătorii de furaje, însă o cantitate însemnată de diferite tărâţe este prelucrată în uzinele noastre.
Moara este certificată pentru sistemul de controlul calităţii ISO 9001 şi pentru sistemul de siguranţă alimentară HACCP.

03